Home Is Where The Kitchen Is

The kitchen is where you spend most of your time, shouldn’t it be the most inviting room in the house? That was the logic behind this South Shore of Boston Renovision. The owners entertained frequently but struggled with lack of organized storage space and poor flow for traffic in and out of their kitchen.

Renovisions totally reorganized the way the kitchen worked. The wall between the family room and kitchen was re-built to accommodate bar stools and added countertop space. Considerations were given to the design layout for a separate beverage/wine refrigeration station, while making sure additional prep space was adequate. A better flow in the kitchen was created, eliminating the annoyance of the typical ‘bottle-neck’.  

Fine shaker cabinetry in a white painted finish with contrasting dark blue-grey island cabinets which boast large, deep drawers set the stage. A full gamut of appliances was provided including a 36” induction cooktop, convection microwave, double wall ovens, full size refrigerator and a bar refrigerator. The matching paneled dishwasher ensured an integrated look. The custom wood hood along with the unique shaped arabesque glass tile design frames a stunning focal point when entering this kitchen. Glass mullion doors flanking the hood with clear seeded glass created an upscale look and coordinated with the seeded glass shades of the island pendants.

Renovisions custom fit red oak wood flooring to match the existing floor and then re-finished with a grey stain and 3 coats of poly to add durability while also providing a beautiful new look throughout the house.

Good lighting is key especially when spending so much time in a space. LED under-cabinet lights, recessed ceiling lights and three separate pendant fixtures which all operate on dimmer switches created options for mood lighting, work lighting and everything in between. New double-hung windows with 6/1 grid configurations were added in just the right places – adding more essential natural light.

In addition to the kitchen ‘Renovision’, two corner cabinets in a white painted finish were installed in the dining room to not only accommodate the clients fine china and glassware, but also to provide a more custom built-in look to the space with the interior of the cabinets matching the wall.

 Overall, our client could not have been happier with the completed project. Family, friends and guests were impressed with the design and fit and finish of every detail provided by Renovisions.